Expeditie Doggersbank: ontdekking van een nieuwe wildernis

De Noordzee is één van de meest extreme zeeën ter wereld. Het kan er stevig stromen en het water is vaak troebel. Door de vaak harde zuidwesten wind kan het er bovendien behoorlijk spoken. De vennijnige golfslag is berucht.
“Expeditie Doggersbank, ontdekking van een nieuwe wildernis” is een film over een groep duikers de in de zomer van 2011 op een groot expeditieschip naar de Klaverbank en de Doggersbank reisden, twee toekomstige natuurgebieden aan de randen van het Nederlandse deel van de Noordzee.

Aan boord was een groep biologen die tijdens de duiken minstens tien voor Nederland nieuwe diersoorten ontdekten. De andere groep binnen het expeditieteam, ervaren wrakduikers, maakte op deze expeditie een aantal wrakken schoon: ze sneden verspeelde netten en lijnen los en ruimden verloren vislood op.

De wrakken zijn belangrijke kraamkamers en schuilplaatsen voor vissen, krabben, kreeften en vele tientallen andere dieren die in de Noordzee leven. Het verspeelde vistuig dat op elk wrak in de Noordzee is terug te vinden, is een gevaar. De dieren raken er vaak in verstrikt en sterven een langzame dood.

De film laat het verhaal zien van zeer gepassioneerde duikers die met hun inzet hun eigen achtertuin, het grootste natuurgebied van Nederland, op een indrukwekkende manier onder de aandacht brengen.

Tags: