Gezonde natuur op de Doggersbank

Doggersbank – onderwaternatuur

De Doggersbank is een gebied in het midden van de Noordzee, dat relatief ondiep is. Het gebied heeft minder last van het sediment dat via de rivieren in de zee stroomt dan andere gebieden. Hierdoor is het doorzicht er gunstig en kan het zonlicht doordringen tot de bodem. De Doggersbank is een kleurrijk gebied met een hoge biodiversiteit. De Doggersbank ligt in Engeland, Denemarken, Duitsland en Nederland, maar de natuur houdt niet op bij de grens. De natuur op de Doggersbank is heel bijzonder en zou internationaal beter beschermd moeten worden. Het heeft namelijk veel te verduren door intensief gebruik van de mens.
Natuur in de Doggersbank is erg uitlopend. Er leven verschillende diersoorten, die samen alles een levende boel maken. Van de wieren, die er kunnen groeien vanwege het gunstige doorzicht, tot de dwergvinvis, de walvis van de Noordzee. Alles is er te vinden. In de video kun je onder andere een blauwe Europese Noordzeekreeft, een jonge kabeljauw tussen dodemansduimen, een 7-armige zeester en een leng zien.

Gezonde natuur

Door de omstandigheden op de Doggersbank is er een rijke biodiversiteit. De natuur houd zichzelf altijd in balans. Een voorbeeld hierin is dat als er veel prooidieren zijn dan bloeit de hoeveelheid roofdieren ook, maar het proces is omgekeerd ook waar. Zijn er weinig prooidieren, dan is de hoeveelheid roofdieren ook minder. Net als vele processen in het leven gaat dit in golven.