Plastic en afval in de Noordzee

Plastic en afval in de Noordzee

Plastic soep en afval in onze zeeën zijn een wereldwijd probleem dat steeds groter wordt. Onze Noordzee is daarop geen uitzondering. Dit afval komt voornamelijk via de rivieren in zee terecht, maar wordt ook vanaf schepen gedumpt. Vooral vroeger, maar nu ook nog steeds. Zoals bekend duurt het enorm lang voordat deze plastics zijn afgebroken. Tientallen jaren later wordt dit nog steeds op grote dieptes aangetroffen. Dit afval resulteert uiteindelijk als microplastics in zee.

Waar komt dit afval vandaan?

De wereldbevolking groeit. Misschien niet meer zo hard als tien jaar geleden maar het groeit nog steeds. Met meer dan 80 miljoen mensen per jaar die erbij komen, die allemaal afval veroorzaken, is het niet raar dat een deel daarvan in de zee terecht komt.

Plastic soep

Al het zwerfafval in zee wordt ook wel de plastic soep genoemd. De reden waarom het de plastic soep wordt genoemd is omdat drie kwart van het afval uit plastic bestaat. Van al het afval in zee komt ongeveer 80% vanaf het land. Dit percentage ligt in de Noordzee iets lager. Al dat afval in de zee is niet alleen schadelijk voor ons, maar ook voor vele dieren. Vogels raken erin verstikt en kunnen niet meer vliegen. En vissen zien het plastic aan voor eten en sterven hierdoor aan vergiftiging.

Stichting Duik de Noordzee schoon

De vervuiling van de Noordzee is een probleem. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die hier iets aan doen. Stichting Duik de Noordzee schoon is opgericht door ervaren wrakduikers met de bedoeling het leefgebied rondom wrakken in de Noordzee te verbeteren. Het heeft zich over de loop van de jaren uitgebreid. Hoewel ze nog steeds voornamelijk duiken op wrakken, duiken ze ook op natuurlijke riffen zoals de Klaverbank. Tijdens expedities halen ze vele kilo’s afval uit de Noordzee. Dat afval bestaat uit onder andere uit kunstaas, lood en spooknetten. Met de expedities ruimen ze dus veel afval op, maar voor de toekomst moet er wel gekeken worden naar hoe we plastic in de zee tegen kunnen gaan.