Verloren kunstaas en lood in zee

Sommige wrakken liggen bezaaid met lood en kunstaas.

Sportvissen op de Noordzee is reuze populair. Als de weersomstandigheden goed zijn varen er wekelijks tientallen charters vol vissers uit, die hun geluk willen beproeven. De Noordzee betekent voor 470.000 Nederlandse zeesportvissers een aangename vorm van ontspanning en toegang tot verse, zelfgezangen vis. Er wordt vooral bij wrakken gevist, omdat daar vis zit. Het sportvissen op die plekken heeft als nadeel dat er regelmatig vistuig wordt verspild en verloren gaat doordat het vast komt te zitten aan de wrakken. Op sommige wrakken liggen dan ook tientallen, soms wel honderden stuks vislood, haken, onderlijntjes en kunstaas. Dit probleem is inmiddels onderkend door Sportvisserij Nederland en heel veel vissers. Sportvisserij Nederland maakt sportvissers bewust van het gebruik van duurzaam sportvistuig dat minder schadelijk is voor het milieu. Zo zijn er de laatste jaren veel loodvervangers ontwikkeld.

Meer over loodvervangers vind je hier.

Wat is kunstaas?

Kunstaas is een vervanging van “gewoon” aas. Het aas zorgt er door beweging of kleur voor dat de vis denkt dat het voedsel is. Kunstaas is over het algemeen gemaakt van metaal, kunststof of hout. Als een onderlijn afbreekt, komt het kunstaas in het milieu terecht. De vishaak die eraan vast zit, kan dan blijven doorvissen onderwater. Dit wordt ook wel spookvissen genoemd.

Stichting Duik de Noordzee schoon

De vervuiling van de Noordzee is een probleem. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die hier iets aan doen. Stichting Duik de Noordzee schoon is opgericht door ervaren waakduikers met de bedoeling het leefgebied rondom wrakken in de Noordzee te verbeteren. Het heeft zich over de loop van de jaren uitgebreid. Hoewel ze nog steeds voornamelijk duiken op wrakken, duiken ze ook op natuurlijke riffen zoals de Klaverbank. Tijdens excursies halen ze vele kilo’s afval uit de Noordzee. Dat afval bestaat onder andere uit kunstaas, lood en spooknetten.