Verloren visnetten in zee

Verloren visnetten blijven door vissen

Sommige vissers op de Noordzee nemen een groot risico. Zij vissen vlakbij wrakken, want daar is veel vis te vinden. De duizenden wrakken in de Noordzee zijn namelijk een schuilplaats en het leefgebied voor bijvoorbeeld kabeljauw en zeebaars. Doordat de vissers hun visnetten vlakbij die obstakels uitzetten, bestaat er een kans dat de netten vast komen te zitten en dat hun visnetten verspild worden. Die zogenaamde spooknetten blijven ‘doorvissen’ onderwater, zonder dat ze ooit nog worden opgehaald. Vissen, kreeften en krabben die verstrikt raken in die netten, sterven een langzame dood.

Waarom zoveel leven rondom wrakken?

Er zijn over het algemeen twee grote redenen waarom er zoveel leven is rondom wrakken. De eerste is dat het een schuilplaats is voor vele soorten. Bij een wrak zijn er namelijk vaak vele kleine schuilplaatsen waar een groot roofdier niet bij kan. Zo kunnen de kleinere dieren in een omgeving redelijk veilig van roofdieren hun nakomelingen op de wereld zetten. De tweede reden voor het vele leven rondom wrakken is de harde ondergrond die dieren daar kunnen vinden. Een groot gedeelte van de Noordzee bestaat namelijk uit een zanderige bodem. Hierop is het voor diersoorten moeilijk om zich met stromingen vast te houden of eieren op af te zetten. Logisch dus dat er vele dieren leven. En dus ook logisch dat vissers hier graag naar toe gaan om te vissen.

Wat wordt er op het moment gedaan aan spooknetten?

Spooknetten zijn dus verloren netten van vissersboten. Ze blijven ‘doorvissen’ ook al zitten ze niet meer vast aan een vissersboot. Vele dieren sterven in deze spooknetten. Stichting Duik de Noordzee schoon zag dit probleem en is elk jaar met meerdere expedities bezig de dieren te redden en de spooknetten te verwijderen. Hierdoor zijn al duizenden kilo’s aan spooknetten verwijderd van wrakken in de Noordzee.