Zeeduivel bijt naar vis

Zeeduivel – Lophius piscatorius

De zeeduivel is zeker niet de mooiste vis van de Noordzee. Bij het schoonzwemmen zal hij ook niet in de prijzen vallen. Het is een veelvraat, die geduldig wacht totdat zijn prooi binnen zijn bereik zwemt. Hij opent zijn grote bek met een razendsnelle beweging om toe te slaan (dit is te zien in de video hierboven). Op de bodem is hij door zijn camoflage bijna niet te zien.

Uiterlijk
Zoals hierboven al aangegeven is het niet een van de mooie gekleurde vissen. De zeeduivel is een redelijk platte vis. Hij ziet er meestal dof groenbruin uit en heeft een lokaas die boven zijn brede bek hangt. Zijn lichaam gaat in een stuk door in zijn staart. De vis kan tot 200 cm lang worden, 40 kilo wegen en 24 jaar leven.

Voedsel
De zeeduivel is niet zo kieskeurig als het om zijn eten gaat. Hij eet vele soorten vis en macrofauna, maar ook krabben, kreeften en inktvissen. Zelfs vogels ontkomen niet aan deze vis. De zeeduivel heeft flexibele kaken en een uitzetbare maag, waardoor de vis prooien kan opeten die groter zijn dan hemzelf.

Leefgebied
De zeeduivel komt voor in het zoute water van de Atlantische oceaan en de Middelandse Zee. Het dier komt hier voor op veel verschillende dieptes van een kleine 20 meter tot wel 600 meter onder de zeespiegel.

Delicatesse
In Nederland is de zeeduivel een van de duurdere vissoorten die je in restaurants kan bestellen. Vaak aangegeven met lotte. Dit zorgt nog wel eens voor verwarring, voornamelijk met Franse toeristen. Lotte is namelijk ook de Franse benaming voor de kwabaal, een zoetwatervis. Het vlees van de zeeduivel heeft een zacht zoete smaak, waardoor het soms meer doet denken aan kreeft dan aan vis. Ze behoren volgens de IUCN niet tot de bedreigde vissoorten.